Învață Germana cu Marina: 0723 337 559, cursuri@germanacumarina.ro

Immanuel Kant
Viața și contribuțiile unui filozof prolific

Immanuel Kant, unul dintre cei mai mari gânditori ai Iluminismului, s-a născut pe 22 aprilie 1724, în Königsberg, Prusia (astăzi Kaliningrad, Rusia). Kant a avut o influență profundă asupra multor filozofi, inclusiv asupra lui Friedrich Nietzsche, care a fost influențat de modul în care Kant a schimbat paradigma filozofiei occidentale.

În 1755, Kant și-a susținut disertația intitulată „Principiorum primorum cognitionis metaphysicae nova dilucidatio” („Noua elucidare a primelor principii ale cunoașterii metafizice”), care i-a adus „venia legendi” și l-a calificat să devină Privatdozent, un profesor care era plătit direct de studenții săi. Cu toate acestea, Kant a trebuit să aștepte 14 ani pentru a obține o catedră oficială. În 1770, a fost numit profesor de logică și metafizică la Universitatea din Königsberg.

Immanuel Kant Viața și contribuțiile unui filozof prolific

Immanuel Kant

„Der bestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir.”
(„Cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine.”).

Kant a fost un autor prolific, scriind lucrări cu un caracter enciclopedic care au acoperit subiecte variate, de la estetică („Critica facultății de judecare”) și știință, până la drept, politică și reflecții asupra unor evenimente contemporane precum Revoluția Franceză, cutremurul din Lisabona și maladiile cerebrale. În scrierile sale, Kant a susținut că sursele cunoașterii nu se află în spirit, ci în rațiune, subliniind importanța gândirii critice și a analizei raționale.

Kant nu își citea cursurile, ci prefera să vorbească liber, angajându-se într-un dialog activ cu studenții săi. Această abordare dinamică a predării a fost una dintre cheile succesului său ca educator. Viața sa personală era caracterizată de o rutină strictă și tihnită: nu mânca niciodată singur și își făcea plimbarea zilnică la aceeași oră în fiecare zi. Locuitorii din Königsberg, unde locuia Kant, își setau ceasurile după plimbările filosofului.
În plimbările sale zilnice, Kant întâlnea mereu același cerșetor și îl mustra în același fel în fiecare zi, încercând să-l lovească cu bățul. În timpul studenției, Kant era un jucător pasionat de cărți și își finanța studiile jucând biliard pe bani.

În 1794, guvernul prusac i-a interzis lui Kant să abordeze subiecte religioase în cursurile și publicațiile sale, considerându-le prea controversate, iar el nu a avut nimic împotriva acestui lucru. Cu toate acestea, el a continuat să-și desfășoare activitatea academică până la sfârșitul vieții. Ultimele sale cuvinte, „Es ist gut” („Este bine”), reflectă probabilitatea unei acceptări senine a propriei sale morți.

Una dintre cele mai influente lucrări ale lui Kant este „Critica rațiunii pure” („Kritik der reinen Vernunft”), în care face distincția dintre judecățile analitice și cele sintetice. Judecățile analitice sunt cele în care predicatul este conținut în subiect (de exemplu, „toate corpurile sunt întinse”), în timp ce judecățile sintetice adaugă ceva nou cunoașterii (de exemplu, „unele corpuri sunt grele”).

Explorează limba germană și îmbogățește-ți cunoștințele culturale prin cursurile noastre inovatoare, care combină studiul lingvistic cu elemente esențiale ale culturii germane. Aceste cursuri sunt concepute pentru a oferi o experiență de învățare completă, ajutându-te să înțelegi nu doar limba, ci și contextul cultural în care aceasta este utilizată.

Kant a împărțit judecățile în două categorii:

  1. Judecăți empirice a posteriori: Acestea sunt bazate pe experiența senzorială și sunt verificate prin observație și experiment (de exemplu, „Zăpada este albă”).
  2. Judecăți a priori: Acestea sunt independente de experiență și sunt cunoscute prin rațiune pură (de exemplu, „2+2=4”).

În „Critica rațiunii practice” („Kritik der praktischen Vernunft”), Kant explorează etica și moralitatea, culminând cu celebra afirmație: „Der bestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir.” („Cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine.”).

Immanuel Kant a fost un gânditor vizionar al cărui impact asupra filozofiei este inestimabil. Contribuțiile sale la epistemologie, etică și logică continuă să influențeze și să provoace gândirea filozofilor și a cercetătorilor contemporani. Viața sa ordonată și dedicată rațiunii exemplifică modul în care trăirea unei vieți filozofice poate conduce la o profundă înțelegere a lumii și a propriei noastre existențe.  

Dezvoltarea ulterioară a filozofiei, în special idealismul german al lui Hegel, nu ar fi fost posibilă fără contribuțiile fundamentale ale lui Kant.

Pentru a rămâne la curent cu articole interesante despre limba și cultura germană, abonează-te la newsletter-ul nostru!
Descoperă resurse valoroase, lecții interactive și informații captivante direct în căsuța ta de e-mail.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acum, că ai învățat despre viața și contribuțiile unui filozof prolific, Immanuel Kant, te invităm să explorezi și alte lecții și articole pe blogul nostru pentru a continua să îți îmbunătățești cunoștințele de limba germană!

Share the Post:
Germana cu Marina -  București
Derulează în sus